Vaarbewijs 2

Cursusinfo

Het vaarbewijs 2 is een vervolg op het VB1. VB2 hebt u nodig als u langere tochten gaat varen op de grotere wateren in Nederland zoals de Scheldearmen, het IJsselmeer, het Marker- en IJmeer, de Waddenzee en de Eems/Dollardmonding. Dit geldt voor vaarbewijs plichtige schepen (zie KVB1, denk aan snelle schepen). Ook hebt u het VB2  veelal nodig bij het varen met een snel schip (of jetski) in het buitenland voor de kust. Verhuurders vragen er vaak naar.

Met een beamerpresentatie nemen we in vier avonden de hoofdstukken vijf t/m acht van dit boek door. U leert posities uit de kaart lezen (waypoints) en weer in de kaart zetten en het werken met ‘koersen’. De werking van het kompas en GPS komt aan bod en u leert werken met getij gegevens (eb en vloed).
Elke paragraaf in het boek wordt afgesloten met een aantal oefenvragen. De VB2 cursus is veel meer (dan VB1) gericht op het trainen van vaardigheden. Na elke les is het belangrijk om thuis oefenopgaven te maken.  

Naast de cursuskosten heeft nu een aantal hulpmiddelen nodig:
 een plotter (navigatie hulpmiddel), een passer, een vulpotlood en fineliner (voor het werken in de kaart)

Planning        

Een VB2 cursus is steeds vier avonden (geen dagcursus). 

Capelle a/d IJssel:      nog geen cursus gepland
                                      van 19.00 tot 22.00

Mijnsheerenland         komend najaar
                                      van 19.00 tot 22.00                 

Dordrecht:                    nog geen nieuwe cursus gepland 

Rotterdam Spaanse Polder   
                                       nog geen nieuwe cursus gepland                             

Cursuskosten

De VB2 cursus kost € 185, de aanvullende materialen: plotter, vulpotlood, fineliner en werkbladen  € 30

Exameninfo

Het examen wordt afgenomen door het CBR. Het inplannen van het examen kan u zelf doen via Mijn CBR . Het is verstandig zo snel mogelijk een examenmoment te plannen. Eén of twee weken na de laatste cursus avond is voor de meesten ideaal.
Omdat VB2 een vervolg is op VB1 moet u dat examen eerst afleggen (mag wel samen in één examen moment) en geslaagd zijn. 
Het examen legt u af op een beeldscherm en bestaat uit 23 meerkeuzevragen en 4 open (navigatie)vragen die u in de kaart maakt. U krijgt 90 minuten de tijd voor uw examen. De 27 vragen leveren een totaal van 50 punten op. Bij het behalen van 35 punten en meer bent u geslaagd.  De minimum leeftijd voor het vaarbewijs is 18 jaar. Het is wel mogelijk al jonger het examen af te leggen. Bij slagen krijgt u dan  een getuigschrift dat op uw 18de ingewisseld kan worden voor het echte vaarbewijs.

Aanmelden: erik@wijsopwater.nl