over Wijs op Water

De naam Wijs op Water staat voor twee betekenissen tegelijk.

De eerste betekenis heeft vooral met gevoel te maken. Ik ben graag op en aan het water, lekker buiten en vaak sportief bezig. Daar ben ik ‘wijs’ op. Ook draag ik graag over dat het loont om ‘netjes’ met die wateromgeving om te gaan.

De andere betekenis heeft met kennis en vaardigheden te maken. In veertig jaar watersport ervaring heb  ik geleerd dat het helpt als je ergens wat van af weet. Op het water betekent dat een beetje wat weten van de manoeuvreermogelijkheden van je eigen schip, van het weer (meteo), de effecten van wind en eventueel stroom. Maar ook: wat verwachten andere water gebruikers van mij en mag ik van hen verwachten. Zijn er regels waar ik mee te maken heb, wie heeft er voorrang en wat doen die grote schepen? Beter voorbereid betekent dat je met meer vertrouwen aan boord handelt en duidelijk je bemanning kan inschakelen om samen te varen. Kortom dat het voor iedereen veel plezierig is aan boord.

Mijn motto : ‘De bootjes kunnen vaak meer dan de schipper’.  Een cursus vaarbewijs 1 & 2, een cursus basis marifonie en een training aan boord kan daar aan  bijdragen.  En daar help ik graag aan mee.

Wijs op Water is een éénmans bedrijf. Als watersporter ben ik zo’n veertig jaar geleden  begonnen te zeilen op kleine houten platbodems, tjotters. Die zeilschool bood namelijk niet alleen gewoon zeilles maar deed dat ook tijdens een zwerfkamp. Op pad met je bagage en tenten en door het Friese landschap zwerven. Zeilen werd in de loop van de jaren afgewisseld met surfen, (wildwater)kanovaren, sloep en motorboot varen en tegenwoordig suppen.  Het zeilen ging van de kleine tjotters, naar steeds groter: een Fries jacht, zeeschouw, aken, skûtsjes en tjalken.  Friesland, het IJsselmeer, de Waddenzee, de Zeeuws wateren en af toe de Kroatische en Griekse omgeving. Met gezin, vrienden en gasten vaar ik overal.

Cursus geven is voor mij een combinatie tussen mijn hobby en mijn werk. Als docent ben ik ook al weer heel lang actief. Voor mijn watersport cursussen betekent dat dat ik steeds blijf ontwikkelen in mijn cursusmateriaal en presentatie. Daarvoor volg ik de ontwikkelingen in watersportland en de examen eisen en omgeving.

Soms kan ik net dat extra duwtje betekenen voor cursisten voor wie het verwerken van theoriekennis (boeken) niet heel gemakkelijk gaat.

Erik
Wijs op Water